måndag, januari 30, 2006

OIC till ny attack


Anstötlig bild


I lördags, enbart tio dagar efter den tidigare pressreleasen, publicerade The Organization of The Islamic Conference (OIC) under ledning av dess generalsekreterare Ekmeleddin Ihsanoglu ett uttalande i vilket man går till förnyat angrepp på demokratin och yttrandefriheten. Detta samtidigt som man förklarar sig vara förespråkare för demokrati och yttrandefrihet.
OIC:s text finns att läsa här.
Det finns en sorts dubbelspråk som brukar användas av politiska och religiösa extremister som tror att de är smarta när de deklarerar att deras idéer minsann inte skiljer sig från allmänt accepterade värderingar. Deras tankar behöver liksom bara omtolkas lite här och där. Sen kommer alla människor att inse att de egentligen alltid gillat censur och att alla invandrare ska kastas ut.
Låna handbok
Texten från OIC är ett skolexempel på detta. Inte nog med att man rakt på sak kräver censur. Här påstår man också att både den danska och den norska staten aktivt medverkar till publiceringen av de här teckningarna av profeten Muhammed.
Finns det möjligtvis ingen enkel handbok om världens statsskick att låna på något universitetsbibliotek i Jeddah där OIC är stationerat? Eller har kanske den saudiska eliten inte beviljat pengar för att köpa in sån subversiv litteratur som handlar om demokrati?
Vet man inte att statens uppgift i demokratiska samhällen är att värna om yttrandefriheten, inte inskränka den.
Det kanske också kan vara värt att hålla i minnet att Turkiet är medlem av OIC. Alltså står det officiella Turkiet för tillfället bakom den här texten som anklagar två europeiska regeringar för att sprida satiriska teckningar till allmänheten. Det är en position som knappast underlättar Turkiets möjlighet att bli medlem av EU.
Men det var kanske det som var meningen. För det viskar ju envist i de religiösa extremisternas mardrömmar: 'Ett spöke går runt Europa - euroislams spöke.'
Pikanta etablissemang
Pressreleasen är dock informativ när det gäller att förklara vad det är som får Inkvisitionen i Jeddah att betrakta bilderna som anstötliga. Det kan vara värt att lyfta fram två detaljer.
OIC menar att det är hädiskt att avbilda profeten Muhammed som ’fond of women’.
Men sanningen är ju faktiskt den att det finns fler bilder på nätet som framställer profeten som ’fond of women’. Ta bara en förstasida på den franska kulturtidskriften Le Nouvel Observateur. Se blogpost 24 januari.
Mysteriet är bara varför inte Frankrike utpekas av OIC?
Kan det möjligtvis bero på att dess generalsekreterare Ekmeleddin Ihsanoglu vill hålla sig väl med de franska gränsmyndigheterna. Fransmännen har ju erkänt kort stubin när det gäller folk som pratar skit om landet. Som professor i historia är han nämligen medlem av ett flertal akademier och sällskap med säte i Paris. En stad med trevliga restauranger och andra små pikanta etablissemang som det kan vara trevligt att besöka.
Knivbäraren
Vidare menar OIC att det är hädiskt att avbilda profeten som ’dagger carrier’. Som den här bloggen redan visat finns det flera bilder av profeten med ordentliga huggvapen inte bara på franska servrar utan också på servrar belägna i USA. Se t ex blogposter 17 och 18 januari.
Upplysningsvis kan också meddelas att just en sån här bild med profeten som ’dagger carrier’ illustrerar boken ’Koranen og profeten Muhammeds liv’ som utkommer i februari på det danska förlaget GB Forlagane A/S.
Det torde vara ett klart fall för den pigga inkvisitionen i Jeddah och bör brännmärkas i nästa uttalande. Glöm inte heller bort Frankrike och USA, detta för trovärdighetens skull.

1 kommentar: