onsdag, februari 08, 2006

En politiskt korrekt muhammedbild

Detta är inte alls vad det synes vara

I den nordamerikanska Högsta Domstolens byggnad finns en fris, tillverkad under trettiotalet, som avporträtterar världens stora lagskrivare. Den börjar tretusen före år 0 med den egyptiske kung Menes, vidare med den babyloniske Hammurabi och så fortsätter det genom historien.
Bisarrt nog har de alltid lika ödmjuka nordamerikanerna petat in en John Marshall (1755 -1835) jämsides med storheter som Solon och Moses.
Orsaken till det är att denne mister Marshall under ett par år var ordförande för den nordamerikanska Högsta Domstolen. Där ser man.
Högmod och storhetsvansinne drabbade uppenbarligen inte bara Saddam Hussein. Undrar om det i Sverige skulle ha gått att göra samma sak. Typ en fris om lagstiftare och sen jämsides med Moses slänga in Carl Axel Trolle-Wachmeister som var ordförande för svenska HD i slutet av sjuttonhundratalet.
Det intressanta med den här nordamerikanska frisen är dock bilden av profeten Muhammed och förklaringen i informationsbroschyren. Texten lyder:
’The figure… is a well-mentioned attempt by the sculptor … to honor Muhammad and it bears no resemblance to Muhammad.’
Strävan efter politisk korrekthet driver ofta komiken till nya höjder.
Tänk bara.
Figuren är ett försök att hedra Solon eller Hammurabi och har ingen likhet med Solon eller Hammurabi. Nähä. Men vad är det då som möter betraktaren ? Någonting som liknar det som påstås att det liknar men ändå inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar