------------------------------------------------------------

Skogsbrand

TILL YTTRANDEFRIHETENS FÖRSVAR. Denna blog har tillkommit med anledning av diskussionerna kring tidningen Jyllandspostens publicering av några bilder av profeten Muhammed.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

söndag, januari 29, 2006

Profet vid skogssjö vrålande


Syndfull bild ur WeekendAvisen: Vrålande profet vid skogssjö


Det var den i Danmark baserade föreningen Islamisk Trossamfund som förra året lyckades få elva ambassadörer att kräva att den danske statsministern skulle vidta åtgärder mot Jyllandsposten.
Frågan är bara hur man lyckades med det. Hur ordnade den här lilla föreningen som bara har femtusen medlemmar pengar till flygbiljetterna? Varför tog man det här lilla gänget på allvar? Vem lyssnade och gav klartecken? Hur lyckades en handfull stollar starta en våg av protester i den muslimska världen mot miniatyrlandet Danmark?
Ett svar kan vara att man taggade upp historien med överdrifter och osanningar.
Danska media säger sig ha kommit över det material som Islamisk Trossamfund ska ha visat sina trosbröder. Det innehåller förutom teckningarna i Jyllandsposten också artiklar ur andra danska dagstidningar, obegripliga bilder (se ovan) och häpnadsväckande nog oförskämda privatbrev. Till det kommer att man antagligen också måste ha ljugit och sagt att Jyllandsposten var en tidning underställd den danske statsministern.
Beskyllningarna förnekas självklart av Islamisk Trossamfund.
För den som läser danska media och tittar i bloggar så är tonläget i kommentarerna ofta förvånansvärt vulgära. Ledande politiker fräser argument om att danska muslimer skulle vara landsförrädare. Det var för övrigt den terminologin som brunskjortorna på trettiotalet använde mot invandrare, då kallades de ’främmande folkelement’ och skulle utrotas.
Det här sättet att föra debatt är naturligtvis inte värdigt ett land där befolkningen är läskunnig, men det ursäktar å andra sidan inte att religiösa stollar ger sig på yttrandefriheten.
Sannolikt finns det från Karachi till Kairo och längs hela Maghreben centralt placerade tjänstemän med tillgång till Internet som just nu inser att situationen är ytterst pinsam och förödmjukande. Återigen har de konservativa ryckt åt sig initiativet och fått en hel värld att skratta åt eländet.

Bloggtoppen.se

eldhug@hotmail.com