------------------------------------------------------------

Skogsbrand

TILL YTTRANDEFRIHETENS FÖRSVAR. Denna blog har tillkommit med anledning av diskussionerna kring tidningen Jyllandspostens publicering av några bilder av profeten Muhammed.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

lördag, februari 04, 2006

Profeten med nioårig hustru

Den femtioårige profeten i en öm sängkammarscen


En läsare frågar mig varför jag drar paralleller till nazitiden.
Då ska jag förklara varför.
Europa har sen århundraden varit en plats där folk babblat, ifrågasatt och diskuterat. Med tiden lyckades vi till och med bestämma oss för att att skriva lagar där vi bestämde att rätten att säga vår åsikt hängde ihop med skyldigheten att låta andra säga sin åsikt.
Det var en strålande uppfinning som också ledde till att vi skilde religionen från staten. Visserligen skedde det under stora stridigheter, men vi lyckades och vetenskapen och tänkandet kunde växa i relativ frihet.
Det här ledde i sin tur till den vetenskapliga och den industriella revolutionen. En period som fick konsekvenser för resten av jordens befolkning som under många århundraden njöt frukterna av den europeiska utvecklingen.
Under historien har det förekommit perioder då rättigheten att tala fritt varit hotad. Nazi- och fascisttiden var en av de historiska perioder då våra friheter höll på att tas ifrån oss.
Skriva oss på näsan
Nu står vi, enligt min mening, inför ett nytt försök att inskränka vår rätt att tala fritt.
Några anser sig nämligen ha rätten att skriva oss på näsan inte bara vad vi ska säga och utan också hur vi ska säga det.
Accepterar vi det, böjer vi oss för dessa mörka krafter som mycket väl kan liknas vid nazitidens stormtrupper, då kan det bereda väg för ännu starkare krafter som under helt andra förevändningar anser sig ha skäl för att inskränka våra gamla friheter.
Det är ganska signifikativt att just USA och Storbritannien, de ledande krafterna bakom ockupationen av Irak, skickat ut officiella företrädare som deklarerat att de åtminstone med ena benet står på de religiösa stollarnas sida.
I den moderna debatten finns det också andra krafter som man inte bör glömma bort. Det är främlingsfientliga och reaktionära grupper som orerar om yttrandefriheten men har en dold agenda av helt annan karaktär.
Fjärrkontrollen
Den yttrandefrihet vi har är för oss ur ett profant perspektiv minst lika helig som andra ting är heliga för andra. Det betyder att de som av olika skäl inte gillar vår frihet måste respektera vår rätt att i frihet säga vad vi tycker.
Gillar man det inte så är det bara att slå dövörat till, precis som vi lärt oss att göra.
Eller byta kanal med fjärrkontrollen om man så vill.
Svårare är det inte.
Profeten med nioårig hustru
Idag en bild ur Kåre Bluitgens ’Koranen og profeten Muhammeds liv’. Bilden föreställer profeten med hans nioåriga hustru Aisha.
Hädisk bild?
Snuskig bild?
Tja, det beror på.
I romarriket, för att ta en parallell, var giftasåldern tolv år och många var gifta redan vid en ålder av tio år.
I Iran gäller idag efter profetens exempel nio år som giftasålder för flickor.

1 Comments:

Blogger Kilgore T said...

Jag håller med dig. Den som hotar yttrandefriheten med våld använder samma metoder som nazisterna. Det finns en mycket bra artikel på SvD http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11734788.asp som kan rekommenderas som berör denna fråga

lördag, februari 04, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se

eldhug@hotmail.com